BTF – A balkáni térség áll a Pont Fesztivál fókuszában

Várkert Bazár

Budapest, 2019. március 11., hétfő (MTI) – Harmadszor rendezik meg a Pont Fesztivált a Várkert Bazárban a Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) keretében. Az esemény fókuszában április 12-től 14-ig a balkáni térség áll.

A Pont Fesztivált megálmodó Hangvető és a BTF célja, hogy az UNESCO szellemi kulturális örökségeinek listájáról válogatva bemutassa a világ egy-egy izgalmas szeletét koncertekkel, kézműves programokkal, filmvetítéssel és kiállításokkal – közölték a szervezők hétfőn az MTI-vel.
A Várnegyedben április 12-én megjelennek a busók, a pénteki felvezetőhöz kapcsolódva pedig a szombati és vasárnapi nappali programok során is nagy szerep jut a télűző alakoskodás hagyományainak: lesz kiállítás medvebőrbe bújt hegyi emberekről és kifejezetten a busójárásról. Aki szeretne, busóálarcot is készíthet a Várkert Bazárban.
A fesztivál számos ingyenes programmal várja a családokat. A gyerekek alkothatnak árnyszínház-bábot, kipróbálhatják, milyen a bolgár szőnyegszövés, hímezhetnek, díszíthetnek tojást és mézeskalácsot, hallgathatják a balkán meséit, tanulhatnak dobolni és kólót táncolni. Gryllus Vilmos a tavaszt köszönti, a Hangoló Zeneterápia koncertjén a gyerekek mondókákkal, hangszerekkel, énekkel és tánccal válnak részeseivé a mesének.
A zenei kínálat keretében szombaton a polifonikus énekhagyományokat felvonultató sorozat idei főszereplője az Albanian Iso-Polyphonic Choir lesz, utánuk Herczku Ágnes, Bognár Szilvia, Nikola Parov és zenésztársaik különleges hangszerekkel, eddig nem látott bolgár fókuszú műsorral mutatják be a Balkán zenei világát.
Vasárnap Balogh Kálmán cimbalomművész az általa válogatott zenekarral ismerteti a világ szellemi kulturális örökségei között nyilvántartott két román hagyományt, a dojnát és a kalusárt. Ez utóbbi beavatási rítust, a virtuóz táncot a Fitos Dezső Társulat mutatja be.
További információ: pontfesztival.hu.

bgu \ brr

MTI 2019. március 11., hétfő 10:50

About Káró Adrienn

Weboldal szerkesztő és szövegíró vagyok. Az internetet lényegében a kezdetek óta használom. Saját weboldalaim működtetésénél fogva mindig a hiteles információk átadására törekedtem. Az elmúlt húsz év alatt az internet egy turkálóvá nőtte ki magát, ahonnan igyekszem megtalálni és megmutatni a valódi értékeket.

View all posts by Káró Adrienn →