5 romantikus hely Magyarországon, ahol eltölthetitek a Valentin napot

Szerelmesek hídja

A Valentin nap eredetileg egy ókori eredetű, vallási alapú ünnep, de ma már modern köntösbe bújtatva ismerjük. Mai változata a ‘90-es években terjedt el Magyarországon. A szívecskéktől hemzsegő kirakatok kezdetben mindannyiunkat elvarázsoltak, de hamar rájöttünk, hogy ilyenkor a legnagyobb ajándék az együtt töltött idő. Íme néhány ötlet, ahol kettesben, romantikus hangulatban lehet eltölteni az időt anélkül, hogy egy vagyonba kerülne!

1. Budapest by Night gyalogosan, kézenfogva

Igen, hajóval nagyon trendi végigmenni a Dunán, de az éjszakai fényeket akkor is lehet látni, ha kézenfogva végigsétálunk a pesti rakparton. Néhány éve a rakpartot gyalogosan is járhatóvá tették, így a Rákóczi-hídtól egészen a Lánchídig végig lehet gyalogolni. Ez az útszakasz több fővárosi nevezetességet is érint, a Nemzeti Színháztól a Gellérthegy csúcsán magasba emelkedő Szabadság szobron és a Budai Váron át a Lánchídig. Ha még tovább megyünk, a Parlament is megtekinthető.

Budapest éjszaka
Budapest éjszaka: gyalogosan is gyönyörű!

Ez a program gyalogosan semmibe sem kerül, de annál több látnivalót nyújt. Erről árulkodik, hogy a Lánchíd, a Szabadság-híd több tucat szerelmespár szerelemlakatját őrzi! Ha pedig minden kötél szakad az éhes szájaknak, a nívós éttermek mellett a Dunaparton számtalan olcsóbb büfé is rendelkezésére áll, csupán egy-két utcával távolabb kell menni a Dunától.

2. Szerelmesek hídja a város zajától távol, Balatonvilágos

Az előbb említett szerelemlakatok tucatjára való tekintettel a világ számos pontján alakítottak már ki úgynevezett Szerelmesek hídját. Budapesten a lakatok a Dunát átívelő nagy hidakon kötnek ki, vidéken pedig már direkt erre a célra születnek ilyen szimbolikus építmények. Szerelmesek hídja van többek között Miskolcon, Pécsett lakatfalra lehet lakatolni, Sopronban pedig ú.n. “Szerelemfára”. A balatonvilágosi Szerelmesek-hídja kiemelkedően szép helyen található!

Szerelmesek hídja
Szerelmesek hídja, Balatonvilágos

A kis híd akár biciklivel is megközelíthető, mert a balatoni kerékpárút mellett helyezkedik el. Ezen a helyen biztosan nem jön szembe egy Valentin-napi kirakat, abszolút kettesben lehet turbékolni, félrevonulva a város zajától. Annál szebb viszont a kilátás! Ha szerencsétek van, még a nap is ki fog sütni!

Ha már Balatonon jártok, Zamárdi Balatonvilágosról alig több, mint 20 km. Az ú.n. Balaton szívéhez egy másik Szerelmesek hídja vezet, melyen átkelve a Szív-szobornál a szerelmespárok megerősíthetik az egymás iránti hűségüket.

3. Szerelem-sziget a zöldben: Veszprémvölgy

Veszprémben a Séd patak partjának egy szakaszát nevezik így. Valamikor régen a patak itt kettéágazott, a közrezárt földrészt nevezték Szerelem-szigetnek. Sajnos ma már az itt csordogáló víznek több forrása Veszprém vízvezetékrendszerében csordogál tovább, de sebaj, hiszen az abszolúte zöld Veszprémvölgy 3,5 km hosszú sétát jelent, szebbnél-szebb helyi látnivalókkal.

Naplemente

Ha a séta a rügyező fák híján nem sikerül elég zöldre, ugyanitt másik lehetőség a veszprémi várnegyed és a veszprémi állatkert.

4. Ahol megcsókol a múzsa: Lillafüred, Szinva vízesés

A magyar tengeren túl, Magyarország Északi-középhegységében is csodálatos helyszíneken érezhetjük magunkat Ádámnak és Évának. Magyarország legmagasabb (20 m) vízesése egyike volt azoknak a helyszíneknek, ahol József Attilát megcsókolta a múzsa. A Szinva-patak ihlette Óda c. szerelmi vallomást a patak szikláin írta meg. József Attila emlékét ezen a helyen a születésének 100. évfordulójára készült, életnagyságú szobor őrzi.

Lillafüred
Lillafüred

Ha a romantikát inkább egy sötétebb helyen képzeljük el, például a hegy gyomrában, akkor közvetlenül a vízesés mellett található az Anna-barlang, illetve innen alig 20 km az Európában egyedülálló miskolctapolcai barlangfürdő, ahol fürdőzésre és csónakázásra is lehetőségünk van.

5. Szerelem forrása erdei piknikkel a Bakonyban

Bakonynán közelében található a Római fürdőnek nevezett szurdok, amely a Szerelem forráshoz (más néven Vadalmás-forrás) vezet. Itt a kirándulót a Gaja-patak kíséri útján. A kék jelzéssel ellátott túra útvonala egy vízesést, a Szerelem forrást és a Savanyú Jóska-barlangot is magába foglaljai. A Római fürdő túra a egy kalandosabb, természeti látnivalókban gazdag, vadregényes hely, de tisztásban és padokban végződik.

Fa pad

Mivel a Valentin nap munkanapra esik, a közös program később is történhet. A belépőjegyet viszont február 14-én is át tudod adni kedvesednek, így a legnagyobb ajándék kettősét fogja kapni tőled: hogy gondoltál rá és hogy közös élményt szeretnél vele.

About Káró Adrienn

Weboldal szerkesztő és szövegíró vagyok. Az internetet lényegében a kezdetek óta használom. Saját weboldalaim működtetésénél fogva mindig a hiteles információk átadására törekedtem. Az elmúlt húsz év alatt az internet egy turkálóvá nőtte ki magát, ahonnan igyekszem megtalálni és megmutatni a valódi értékeket.

View all posts by Káró Adrienn →