Várható időjárás vasárnap estig

Ónos eső

Budapest, 2019. január 26., szombat (MTI) – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Időjárási helyzet Európában:

—————————-

A mediterrán térségben található ciklon a Földközi-tenger középső és keleti medencéjében sokfelé okoz kiadós csapadékot: északabbra a havazás a jellemző, míg délen inkább az eső esik, sőt, néhol zivatarok is kialakulnak.

Ugyancsak ciklon örvénylik a Brit-szigetek fölött, melynek időjárási frontjai a kontinens belseje felé haladnak, így a havazás mellett nyugatabbra már inkább az eső a jellemző. Szintén csapadékos az idő Északkelet-Európában, ahol egy anticiklon nyugati peremén nagy területen havazik. Nagy területen derült tájak csupán az Ibériai-félszigeten, illetve Olaszország északabbi vidékein találhatók. A leghidegebb továbbra is a szárazföld északkeleti részén van, ahol a hőmérséklet csúcsértéke többnyire -5 és -20 között alakul, Finnországban néhol -30 fok közeli értékeket is mérnek.

Nyugat, délnyugat felé haladva egyre enyhébb az idő, Spanyolország déli partjain pedig, ahol szinte zavartalan a napsütés, 20 fok fölé melegszik fel a levegő. Vasárnap estig a Kárpát-medence fölött egy melegfront vonul át: éjszaka többfelé várható gyenge csapadék, vasárnap pedig a Dunántúlon jelentősen erősödik a nappali felmelegedés.

Várható időjárás az ország területére vasárnap estig:

—————————————————–

Északnyugat felől egyre több helyen várható csapadék: a Tiszántúlon és az északkeleti megyékben hó, másutt a havazást nyugat felől egyre inkább havas eső, fagyott eső, eső váltja fel, sőt, este, éjszaka elsősorban a Dunántúlon nagyobb területen fordulhat elő gyenge ónos eső. A hajnali óráktól nyugat, délnyugat felől fokozatosan vékonyodik, szakadozik a felhőzet, de keleten, északkeleten erősen felhős marad az ég, és ott továbbra is előfordulhat hószállingózás, gyenge havazás. Másutt csapadék már nem valószínű. Szombaton a délnyugati, vasárnap a délkeleti szél megélénkül, vasárnap néhol erős lökések is kísérhetik.

A legalacsonyabb hőmérséklet általában -1 és -6 fok között alakul, de a vastagabb hóval borított, átmenetileg kevésbé felhős tájakon ennél hidegebb is lehet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap a Dunától keletre -2 és +4, a Dunántúlon többnyire 3 és 7 fok között várható, de főként a délnyugati határvidéken ennél enyhébb is lehet.

gpp \ bzs \ bpt

MTI 2019. január 26., szombat 16:22

About Káró Adrienn

Weboldal szerkesztő és szövegíró vagyok. Az internetet lényegében a kezdetek óta használom. Saját weboldalaim működtetésénél fogva mindig a hiteles információk átadására törekedtem. Az elmúlt húsz év alatt az internet egy turkálóvá nőtte ki magát, ahonnan igyekszem megtalálni és megmutatni a valódi értékeket.

View all posts by Káró Adrienn →