Megújul a bagimajori szélmalom

D__MJ20190125003

Az 1850 körül épült, vasút mellett elhelyezkedő bagimajori szélmalom 1945-ig működött. A téglából épült népi műemlék 15 méter magas, melyet madártani megfigyelőállomásnak használtak, de az épület régóta rossz állapotban van, így szükségessé vált a felújítása. Egy településfejlesztési pályázaton nyert támogatásnak köszönhetően hamarosan felújítják a turisztikai nevezetességet.

Szolnok, 2019. január 26.,szombat (MTI) – Megújul az 1800-as évek közepén épült bagimajori szélmalom, a rekonstrukció a Terület-és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatán nyert 110 millió forintból valósul meg – közölte Kengyel polgármestere az MTI-vel.

Nagy Szilárd elmondta: a kivitelezés az idén tavasszal kezdődik és a károsodás mértékétől függ a beruházás befejezésének időpontja. A támogatási szerződést megkötötték, február közepén írják ki a közbeszerzési eljárást – számolt be.
Az elnyert összegből a szélmalom mellé tanösvényt és parkolót is létesítenek, valamint kialakítanak egy fotólabort a malom mellett található, korábban iskolaként működő kúria jobb szárnyában, hiszen a környék vonzza a fotósokat. A romossá vált egykori mázsaházat lebontják – közölte.
A településvezető elmondta: a turisztikai nevezetességnek számító szélmalom mellett található egy 300 hektáros halastó, valamint az esztergomi bazilika “kicsinyített másaként” emlegetett bagimajori kiskápolna.
Nagy Szilárd felidézte, hogy 2018 elején egy ideig nem volt látogatható a szélmalom, mert az épület fő tartógerendája eltört. A statikai vizsgálat eredményeként megállapították, hogy a többi gerenda biztonságosan tartja az épületet, így megnyitották az épületet a látogatók előtt. A polgármester megemlítette, hogy öt éve a malom lapátjai is károsodtak, így az épület “megérett” a felújításra.
Az 1850 körül, dombra épült bagimajori szélmalom tizenöt méter magas téglaépület, amelyet az 1960-as években felújítottak és alkotóházként használták. A malom belseje négy szintre tagolódik, a kúpalakú tető zsindelyfedeles.

 

D__MJ20190125006
Kengyel, 2019. január 26. Szélmalom a Kengyelhez tartozó Bagimajorban 2019. január 25-én. Az önkormányzat felújítja az 1800-as évek közepén épült malmot a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatán nyert 110 millió forintos támogatásból. MTI/Mészáros János

bbbr \ brr \ bsa

MTI 2019. január 26., szombat 8:16

Borítón: Kengyel, 2019. január 26. Szélmalom a Kengyelhez tartozó Bagimajorban 2019. január 25-én. Az önkormányzat felújítja az 1800-as évek közepén épült malmot a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatán nyert 110 millió forintos támogatásból. MTI/Mészáros János

About Káró Adrienn

Weboldal szerkesztő és szövegíró vagyok. Az internetet lényegében a kezdetek óta használom. Saját weboldalaim működtetésénél fogva mindig a hiteles információk átadására törekedtem. Az elmúlt húsz év alatt az internet egy turkálóvá nőtte ki magát, ahonnan igyekszem megtalálni és megmutatni a valódi értékeket.

View all posts by Káró Adrienn →